Kotlety wieprzowe z cebulą i papryką

Kotlety wieprzowe to danie nieskomplikowane, szybkie i stosunkowo tanie. Przygotowuje się je często w różnej formie, najczęściej grillowanej lub pieczonej, rzadziej smażonej lub duszonej. Kotlety wieprzowe (gr. Χοιρινές μπριζόλες) zawsze trzeba wcześniej zamarynować, to decyduje o ich smaku i wpływa na miękkość, kruchość i delikatność przygotowywanego mięsa.

kotlety wieprzowe z cebulą i papryka

Kotlety wieprzowe przygotowywane w poniższy sposób mogą stanowić sycące danie główne lub stanowić jedno z dań na stole. Jest bardzo smaczne, a jego przygotowanie można podzielić na etapy.
Dzięki temu sam proces przygotowania posiłku znacznie się skraca. Polecam ten sposób przygotowania kotletów, jako alternatywę dla tradycyjnego, polskiego schabowego.



Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 kotlety wieprzowe
  • 1 duża cebula
  • 3 papryki (różnokolorowe)
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy

Marynata:
  • Sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • trochę tymianku, oregano lub rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku

Z podanych składników przygotowujemy marynatę. Kotlety z kostką myjemy, suszymy i dobrze smarujemy marynatą. Odstawiamy na bok, pod przykryciem w chłodne miejsce. Ja trzymałam całą noc w lodówce. Jeżeli nie macie czasu, to wystarczy godzina.


Cebulę i papryki myjemy, obieramy i kroimy w paseczki.


Na patelni lub w rondlu obsmażamy kotlety z dwóch stron na rumiano, po czym odstawiamy na bok. Następnie na patelnię dolewamy oliwę i smażymy na niej cebulę i paprykę, aż do zrumienienia.
Do warzyw wkładamy mięso i wlewamy wino. Wszystko razem przykrywamy i dusimy, aż alkohol zostanie wchłonięty.



Następnie dolewamy szklankę wody i nadal dusimy na mniejszym ogniu, aż woda odparuje. Kotlety podajemy ze smażonymi ziemniaczkami, frytkami lub pieczywem.




Kali oreksi!