Ariani, jak zrobić w domu?

Ariani (gr. Αριάνι) to znany i popularny w Grecji napój chłodzący. Tradycyjnie przygotowywany i rozpowszechniony zwłaszcza w Macedonii i Tracji, dostępny w handlu w całym kraju.

ariani

Na Cyprze ten sam napój nazywa się Airani, w Turcji – Ayran, a w wielu krajach Bliskiego Wschodu jeszcze inaczej. Ariani jest napojem idealnym na upalne dni i oczywiście jest bardzo zdrowe.
Przygotowuje się go szybko i łatwo, a gotowy można pić sam lub dodawać do koktajli, lub jako dodatek do potraw.


Czym jest Ariani?

Ariani jest to płynny jogurt sporządzony ze świeżego jogurtu oraz wody, w równych proporcjach. Różnica między jogurtem naturalnym polega na dodatku niewielkiej ilości soli. Dodatek soli sprawia, że uzupełniamy naszą dietę w minerały i elektrolity, naturalny jogurt, sprzyja rozwojowi przyjaznych bakterii jelitowych, a dodatek liści mięty nadaje napojowi smaku. Ma niską zawartość tłuszczu i kalorii.

Składniki na 1 litr napoju:
  • 2 szklanki zimnej wody
  • 2 szklanki jogurtu naturalnego, odsączonego
  • Sól (według uznania)
  • Świeża mięta (opcjonalnie).

Do miski wkładamy jogurt, dodajemy sól i schłodzona wodę. Wszystko miksujemy i przelewamy do butelek lub do dzbanka. Napój przechowujemy w lodówce i pijemy na zimno. Przed podaniem można posypać go po wierzchu odrobiną posiekanej mięty.




Kali oreksi!