Pikantne Bougiourdi z jogurtem

Bougiourdi tradycyjnie przygotowywane jest z sera feta, świeżych pomidorów z dodatkiem oregano, zielonej, kreteńskiej ostrej papryczki oraz rzecz jasna oliwy. Bougiourdi nazywane tak z powodu szybkiego przygotowywania, stanowi szybką, smaczną letnią przekąskę.

bougiourdi z jogurtem

Mogę stwierdzić, że niemal uzależniłam się od tego smaku, który przez kilka miesięcy stanowił moje śniadanie. Szukając alternatywy dla klasycznego Bougiourdi, znalazła przepis na pikantne
Bougiourdi z wykorzystaniem jogurtu. Oczywiście jogurt do tego dania powinien być odsączony, czyli typu greckiego, gęsty, kremowy, najlepiej o zawartości tłuszczu 10%. Tę przekąskę przygotowuje się równie szybko, a jest lżejsza i bogatsza w warzywa, niż tradycyjna wersja tego dania. Najlepiej zjadać Bougiourdi z chlebem, którym można wygarnąć resztkę sosu z naczynia. Chcesz spróbować innej odmiany Bougiourdi, to wypróbuj Bougiourdi z jogurtem (gr. Μπουγιουρντί πικάντικο με γιαούρτι), na którego przepis znalazłam tutaj.



Składniki na 4 porcje:
  • 500 g jogurtu odsączonego, najlepiej pełnego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 2 średnie cebule
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 250 g pieczonej papryki Florina w słoiku z olejem
  • Papryczka chili (u mnie zielona) ilość dowolna
  • Oliwa
  • Sól
  • Sproszkowane chili
  • Suszone oregano

Pomidory sparz i pokrój w plasterki. Cebulę obierz i pokrój na półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę osącz z zalewy i pokrój na mniejsze kawałki. Papryczkę chili pokrój na cienkie plasterki. Użyj dokładnie tyle ile lubisz. Dno każdego naczynia do zapiekania posmaruj jogurtem, a na wierzch rozprowadź trochę cebuli, pomidorów, pieczonej papryki, czosnku i chili. Posyp wszystko solą i oregano oraz skrop oliwa. Następnie powtórz wszystkie kroki ponownie, nakładając jogurt, warzywa, przyprawy, a na koniec posmaruj resztką jogurtu.







Naczynia włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 20 minut lub do momentu, gdy jogurt stwardnieje, ale będzie elastyczny. Wyjmij z piekarnika gorące i podawaj z jasnym, świeżym pieczywem.



Kali oreksi!