Lagana z suszonymi pomidorami

Lagana (gr. Λαγάνα) to przaśny chlebek przygotowywany w pierwszy dzień Wielkiego Postu, czyli w Kathara Deftera. Tradycyjnie wykonywany jest z białej mąki, bez dodatków. Przepis na taki chlebek znajdziecie we wpisie Lagana – chlebek wielkopostny.

lagana z suszonymi pomidorami

Obok tradycyjnego chlebka rośnie liczba różnych odmian lagany. Jedną z nich jest lagana z suszonymi pomidorami (gr. Λαγάνα με λιαστή ντομάτα). Chlebek ten wykonany jest z ciasta jak na laganę, z tym że do jego przygotowania użyjemy zamiast tahini, oleju słonecznikowego. Chlebek ten
jest bardzo pulchny, aromatyczny i wyjątkowo smaczny. Przypomina nieco włoską focaccia, tylko że tutaj dodatki znajdują się wewnątrz pieczywa. To taki grecki chlebek smakowy.




Składniki:
  • 500 g mąki uniwersalnej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 saszetka suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 250 ml letniej wody
  • 3 łyżki oleju
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki kaparów
  • 3 łyżki sezamu

Drożdże rozpuścić w 100 ml ciepłej wody i dodać 2 łyżki mąki naszego i pozostawić na 12 godzin lub na noc.
Następnego dnia do miski z zaczynem dodajemy przesianą pozostałą mąkę, cukier, olej, pozostałą ciepłą wodę i sól, po czym zagnieść ciasto, które nie będzie przyklejać się do rąk. Do ciasta dodajemy kapary oraz posiekane suszone pomidory i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny, by wyrosło pod przykryciem. Następnie dzielimy ciasto na dwie części, a każdą rozwałkowujemy na placek, który posypujemy sezamem i wyciskamy palcami dziury. Następnie przebijamy widelcem powierzchnię chlebka i wsuwamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 -25 minut.













Kali oreksi!