środa, 27 lutego 2019

Szaszłyki z ziemniakami w piekarniku

Szaszłyki w piekarniku (gr. Κοντοσούβλι στο φούρνο) to smaczna przekąska, a jeżeli dodamy do nich ziemniaki, to uzyskamy pełnowartościowy posiłek. Czym różni się kontosouvli od souvlaka?

szaszłyki z piekarnika

Przede wszystkim wielkością. Kontosouvli są to duże kawałki wieprzowiny odcięte od kości, które zostają następnie nabite na szpilki lub patyczki do szaszłyków, grilluje się na węglu drzewnym.
Oczywiście w zimie, gdy pogoda nie sprzyja, można upiec je w piekarniku. Opcjonalnie dodaje się dodatki warzywne, najczęściej kawałki papryki, cebuli i pomidora. I takie właśnie szaszłyki postanowiłam przygotować.



Składniki marynaty:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 strąk chilli lub łyżeczka sproszkowanego
  • ½ posiekanej cebuli
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • pieprz

 Na szaszłyki:
  • 800 g łopatki wieprzowej pokrojonej na duże kawałki
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 średnia cebula pokrojona w plastry lub w kostkę
  • 1 pomidor, w plasterkach, kawałkach lub w kostkach
  • 1 ½ kg ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
  • pieprz
  • sól
  • oliwa

Na początek przygotowujemy marynatę. W tym celu mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty czosnek, cebule, chilli, musztardę, wodę, oliwę, sól, pieprz, paprykę i oregano, po czym miksujemy na drobno.

 


Kawałki mięsa wieprzowego wkładamy do miski z marynatą i dokładnie smarujemy. Odstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej mięso „siedzi” w marynacie, tym bardziej przechodzi jej smakiem.



Bierzemy szpilki do szaszłyków lub drewniane patyczki, po czym nabijamy na nie kawałki mięsa, przekładane warzywami. Kolejność dodawania warzyw, ich rodzaj jest dowolny. Mięsożercy mogą w ogóle zrezygnować z tego dodatku.


 
 

Na dużej blaszce wysmarowanej oliwą układamy czyste, pokrojone na kawałki ziemniaki. Oprószamy je solą, pieprzem oraz oregano. Wlewamy 6 łyżek oliwy i pół szklanki wody. Na ziemniakach układamy szaszłyki, a całość przykrywamy folią aluminiową.


 
 
 

Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy pod przykryciem, w 180 stopniach przez około półtorej godziny. Następnie ściągamy folię i dopiekamy jeszcze przez 10 – 15 minut, by mięso się przyrumieniło.

 
 

Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz