Melomakarona z polewą czekoladową

Melomakarona to słodkie, miodowe ciasteczka bożonarodzeniowe, posypane orzechową posypką. Występują również w wersji z czekoladą i takie właśnie melomakarona z polewą czekoladową (gr. μελομακάρονα με γλάσο σοκολάτας) przedstawiam wam poniżej, jako propozycję świąteczną.

melomakarona z czekoladą

Przygotowanie tych ciasteczek nie jest trudne, jednak trochę pracochłonne. Smak ich rekompensuje jednak czas i trud włożony w ich przygotowanie. Jeżeli macie ochotę na klasyczne melomakarona
to jak zwykle odsyłam do bloga.




Składniki ciasta:
  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kubek oleju słonecznikowego
  • ½ kubka cukru
  • 1 kubek świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 1 kieliszek koniaku
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki sproszkowanych goździków

Składniki syropu:
  • 2 ½ kubka wody
  • 1 ½ kubka cukru
  • 2 łyżki miodu
  • Cynamon w lasce

Składniki polewy czekoladowej:
  • 500 g kuwertura
  • ¼ kubka masła
  • Posiekane orzechy włoskie do posypania


Zaczynamy od przygotowania produktów. Mąkę przesiewamy, wyciskamy sok z pomarańczy i rozdrabniamy orzechy. Następnie mieszamy w misce olej z cukrem, aż ten się rozpuści, wtedy dodajemy alkohol.
 


W małej misce mieszamy ze sobą sok pomarańczowy z sodą, mieszamy i spieniony płyn dodajemy do miski z olejem, cukrem i alkoholem. Mieszamy i dodajemy kolejno przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sproszkowane przyprawy, cynamon i goździki. Zagniatamy miękkie i elastyczne ciasto, podsypując w miarę konieczności odrobiną mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny.




Z ciasta formujemy niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na wyłożonych papierem blachach. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 – 25 minut.


W międzyczasie przygotowujemy syrop z wody, cukru, miodu i cynamonu. Gotujemy go przez 5 minut, po czym odstawiamy i studzimy.


Upieczone, gorące ciasteczka moczymy w zimnym syropie przez kilka sekund, po czym osączamy na papierze.



W kąpieli wodnej rozpuszczamy kuwerturę, którą mieszamy z masłem. W ciepłej zanurzamy melomakarona i odstawiamy na papier. Posypujemy orzechową posypką i pozostawiamy do zastygnięcia polewy.







Kali oreksi!