czwartek, 18 października 2018

Fasolka czarne oczko ze szpinakiem i pomidorami

Potrawy jednogarnkowe są bardzo popularne w Grecji, o każdej porze roku. Pozwalają oszczędzać czas oraz zwykle stanowią pełnowartościowe, zbilansowane danie. Można podzielić je na mieszane mięsno-warzywne oraz na warzywne, które przeważają.

fasolka czarne oczko ze szpinakiem i pomidorami

Do takich właśnie należy przytoczona poniżej fasolka czarne oczko ze szpinakiem w garnku (gr. μαυρομάτικα με σπανάκι στην κατσαρόλα). Jest to zdrowa, pożywna potrawa, idealna na
chłodniejsze pory roku.





To danie wegetariańskie, pełne witamin, a przy tym bardzo łatwe do wykonania. Nie potrzeba żadnych kulinarnych umiejętności, a jedynie trochę cierpliwości i kilku świeżych składników. Chętnych zapraszam po przepis.

Składniki:

  • 250 g fasolki z czarnym oczkiem
  • 1 kg szpinaku
  • 1 pora, pokrojona w plasterki
  • 1 duża cebula
  • 1 marchew starta
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • Kilka pomidorów świeżych krojone na ćwiartki
  • 100 ml oliwy
  • 1/2 pęczka koperku, drobno posiekanego
  • 40 ml soku z cytryny
  • Sól
  • Pieprz

Szpinak przebieramy, myjemy, suszymy i kroimy na kawałki. Pora, cebulę i marchewkę czyścimy i kroimy na plasterki.


W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy por z cebulą i marchewką przez 2-3 minuty, aż lekko zmiękną.


Dodajemy fasolkę z czarnym oczkiem i kontynuujemy smażenie przez kolejne 2 minuty.
Na koniec dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz.

 

Wszystko zalewamy ciepłą wodą, tak, by przykryć fasolę i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez około 20 minut.


Po upływie tego czasu dodajemy oczyszczony i grubo pokrojony szpinak i delikatnie mieszamy całość, aż szpinak zmięknie. Obniżamy temperaturę, przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 - 30 minut.


Na koniec dodajemy posiekany koperek i sok z cytryny, lekko potrząsając garnkiem, po czym ściągamy go z ognia i podajemy.

 

Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz