Domowy chleb z piwem

Pieczywo przygotowywane w domu jest najlepsze, jednak często z powodu braku czasu rezygnujemy z jego przygotowania. Jest na to rada, czyli domowy chleb z piwem (gr. σπιτικό ψωμί με μπίρα), który przygotowuje się szybko, w dodatku bez dodatku drożdży, ani zakwasu.

chleb na piwie

Za spulchniacz robi tutaj piwo, nadając pieczywu ciekawy smak. Taki chlebek jest idealnym
dodatkiem do past z oliwek lub anchois albo do mięs, głównie z grilla.





Składniki:
  • 500 g mąki samorosnącej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • puszka 330 ml jasnego piwa

Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, oliwę oraz powoli wlewamy piwo, mieszając. Następnie ciasto wyrabiamy rękoma lub jak ktoś woli mikserem, przez kilka minut. Nasmarowaną olejem miskę z ciastem, przykrywamy i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.



Gdy podrośnie, ponownie zagniatamy i wkładamy do natłuszczonej formy. Posypujemy mąką i nacinamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy w nim chlebek przez godzinę.
Jeżeli ktoś woli, to może posypać chleb przed pieczeniem sezamem, posmarować rozbełtanym żółtkiem lub oliwą, wówczas chlebek się zarumieni.




Kali oreksi!