niedziela, 12 sierpnia 2018

Letnia zupa

Letnia zupa (gr. καλοκαιρινή σούπα) może być przygotowana z różnych warzyw i zielonych liści, dzikich ziół oraz ziół hodowlanych. W zależności od swego składu może stanowić pełnowartościowy posiłek lub zaledwie przekąskę. Zmiksowana i schłodzona w lodówce lub podana z kostkami lodu, może być odświeżającym daniem, idealnym na gorące, letnie dni.


Przygotowuje się ją stosunkowo szybko, jest tania i nie wymaga skomplikowanych składników.
Można ją dowolnie modyfikować, w zależności od indywidualnych upodobań.






Składniki:
  • 1 duża biała cebula
  • Pęczek zielonych cebulek
  • 500 g różnych zielonych roślin liściastych (u mnie rukola oraz szpinak)
  • 1 główka sałaty rzymskiej
  • Kilka gałązek świeżych ziół (u mnie oregano i mięta)
  • 6 łyżek oliwy
  • Bulion
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • Sól
  • Pieprz

Na początek przygotowujemy zieleninę, myjemy ją, przebieramy, osączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy, po czym wrzucamy na rozgrzaną oliwę i chwilę podsmażamy. Gdy jest szklista, dodajemy szpinak i chwilę smażymy razem. Następnie dodajemy pozostałą zieleninę, solimy i zalewamy bulionem, tyle, by przykrył on rośliny. Gotujemy całość przez 20 minut, po czym dodajemy pieprzu, świeżych ziół (same listki) i odstawiamy, by zupa przestygła.
Do chłodnej zupy dodajemy jogurt i miksujemy na krem. Następnie schładzamy w lodówce i podajemy z kostkami lodu lub kleksem jogurtu.













Uwaga! Osoby nie lubiące zimnych zup, mogą ją przygotować w wersji na ciepło ;)

Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz