Pitaroudia grzybowe

Pitaroudia (gr. πιταρούδια), jak już wielokrotnie pisałam to nazwa regionalna, rodyjskich placków, na które miejscowi mówią też, ψεύτικα κεφτεδάκια, czyli oszukane klopsiki.

pitaroudia z grzybów

Takich placuszków na wyspie robi się co najmniej kilka. Są więc pitaroudia z ciecierzycy, z dyni, z cebuli, pomidorowe, z kalafiora, mięsne czy właśnie grzybowe. Te ostatnie wykonywane są tylko w jednym miejscu wyspy Rodos, we wsi Masari oraz w leżącej po sąsiedzku Malonie. Przepis na pitaroudia

pitaroudia grzybowe z Masari możecie znaleźć m.in. tutaj, natomiast na pitaroudia z grzybów (gr. πιταρούδια με μανιτάρια), zwane w lokalnym dialekcie πιτιές, znajduje się poniżej.





Kilka słów o tych plackach. Placki te są bardzo łatwe do wykonania, nie potrzebują wielu składników i nie są one trudno dostępne. To danie proste, tanie i bardzo smaczne. Możliwe do przygotowania w każdych warunkach i pod każdą szerokością geograficzną. Do ich przygotowania potrzebne są świeże grzyby i z powodzeniem można wykorzystać pieczarki lub portobello. Nie są również czasochłonne, dlatego w kilka chwil można cieszyć się smaczną, pożywną przekąską.

Składniki:

  • 500 g grzybów
  • 1 duży, czerwony pomidor
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Cebulę drobno posiekać, podobnie jak umyte i osuszone listki świeżej mięty. Całość posolić.




Grzyby oczyścić, posiekać i podsmażyć na suchej patelni, aż pozbędziemy się z nich płynu.


Do miski z pomidorem, cebulą i miętą dodać grzyby, mąkę i świeżo zmielony pieprz. Całość dobrze wymieszać.




Na rozgrzaną oliwę kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć je z dwóch stron na rumiano. Podawać z zimnym jogurtem.




Kali oreksi!