czwartek, 14 czerwca 2018

Sałatka z pieczoną papryką

W Grecji mianem sałatki nazywa się wiele rodzajów potraw. Są sałatki wieloskładnikowe, jak też sałatki złożone z jednego produktu plus sos. Są sałatki-pasty, sałatki gotowane, sałatki owocowe oraz z warzyw pieczonych i właśnie jedną z takich chcę wam dzisiaj przedstawić.

sałatka z pieczoną papryką

Sałatka z pieczoną papryką (gr. σαλάτα με ψητές πιπεριές) to sałatka podawana do mięsa, drobiu lub ryb. Można ja podawać na ciepło lub na zimno, a nawet przechowywać do kilku dni w lodówce, w
zamkniętym pojemniku. U mnie się to nie udało, gdyż została zjedzona od razu. Była zbyt dobra ;) 




Składniki:
  • 2 zielone papryki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 1 mały pomidor drobno posiekany
  • szczypta cukru
  • kilka gałązek świeżej pietruszki
  • kilka posiekanych listków świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Umyte i wysuszone papryki układamy na wyłożonej papierem blasze i pieczemy przez 45 minut, aż skórka zacznie się przypalać, a następnie umieszczamy w szczelnym plastykowym pojemniku na 10 minut, by później można było łatwo zdjąć skórkę z papryk.


 


Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Podgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy ząbek czosnku na minutę, po czym wyciągamy go i wrzucamy posiekaną cebulkę, którą pozostawiamy na 4-5 minut, by zmiękła i stała się przezroczysta. Następnie posypujemy ją cukrem oraz skrapiamy octem. Dodajemy pokrojonego drobno pomidora i całość dusimy kolejne 5 minut.


W międzyczasie ściągamy skórkę z pieczonej papryki, usuwamy gniazda nasienne i skórkę kroimy na kawałki lub w paski.




Pokrojone papryki wrzucamy na patelnię, do pomidora z cebulką. Gasimy płomień, dodajemy sól, pieprz, zieleninę i delikatnie mieszamy. Sałatkę podajemy na ciepło lub na zimno.
 



Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz