niedziela, 17 czerwca 2018

Sałatka z arbuza

Jeżeli myślimy o lecie, to na pewno musimy wspomnieć o arbuzie. To nie tylko smak lata, ale także produkt pozwalający przeżyć letnie upały. Najprostszą przekąską jest sam arbuz, ewentualnie podany z plasterkiem sera feta. Sam arbuz, schłodzony w lodówce, to także świetny deser, a w połączeniu z innymi owocami, warzywami oraz innymi składnikami tworzy cudownie orzeźwiające, letnie sałatki.

sałatka z arbuza

Arbuz poza tym, że jest orzeźwiający i smaczny jest również zdrowy. Zawiera witaminy A, B1, B6 i C, które zwiększają odporność organizmu, chronią oczy i mózg oraz pozwalają zminimalizować skutki stresu oksydacyjnego w organizmie. Poza tym arbuz zawiera likopen, będący
przeciwutleniaczem oraz potas chroniący serce. Ostatnim argumentem za spożywaniem arbuza niech będzie informacja o jego małej kaloryczności. 100 gram arbuza zawiera jedynie 30 kalorii. A więc jedzcie go na zdrowie.





Poniżej przepis na prostą sałatkę z arbuza (gr. σαλάτα με καρπούζι) z dodatkiem

Składniki:
  • 1 ogórek pokroić
  • 1 plaster arbuza
  • 200 g sera feta
  • kilka liści mięty

Sos:
  • Sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

W małym słoiczku mieszamy ze sobą składniki sosu. Arbuz kroimy w kostkę, ogórka obieramy i kroimy w plasterki. Mieszamy w misce, posypujemy posiekanymi listkami mięty i polewamy sosem. Możemy dodatkowo schłodzić w lodówce przed podaniem.



Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz