środa, 9 maja 2018

Smażone krążki kałamarnicy

Smażone krążki kałamarnic, czyli τηγανητά καλαμαρακια to bardzo popularna i szybka do przygotowania przekąska. Można ją przygotować ze świeżych kałamarnic, oczyszczonych z oczu i odnóży i pokrojonych na plasterki. Możemy też kupić gotowe, często mrożone krążki kałamarnicy, których obróbka jest już banalnie prosta.


Co zrobić, by uzyskać miękkie w środku, a chrupiące na zewnątrz kałamarnice? O tym przeczytacie
poniżej. Sam przepis jest banalnie prosty, jest jednak kilka „tajemnic”, które warto znać, by uzyskać smaczną przekąskę lub z dodatkiem miski sałaty, pełnowartościowy obiad.

Składniki:

  • 500 g kałamarnic w krążkach
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g majonezu

Korzystając z całych kałamarnic, najpierw musimy je pokroić, korzystając z mrożonych, musimy je rozmrozić i pokroić na grubość około 1 centymetra Można też skorzystać z już pokrojonych kałamarnic na krążki. Ważne, aby były one suche, wówczas będą chrupiące.
Rozgrzewamy olej. Smażyć możemy na głębokiej patelni lub we frytkownicy, wtedy można ustawić temperaturę na 180 stopni. Ważne, aby oleju było na tyle dużo, by w całości przykrywał smażone krążki.
W woreczku foliowym mieszamy ze sobą oba rodzaje mąki, dodajemy porcjami krążki kałamarnicy i dokładnie mieszamy, by mąka je pokryła. Następnie otrząsamy z nadmiaru mąki i smażymy, kładąc niewielkimi partiami na rozgrzany olej. Smażymy krótko od minuty do maksymalnie 2-3 minut, nie obracając ich w czasie smażenia. Po usmażeniu wyciągamy na papierowe ręczniki, by odsączyć nadmiar tłuszczu i wówczas posypujemy solą.

Do krążków z kałamarnicy możemy podać majonez czosnkowy, uzyskany ze zmieszania majonezu z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Można też podąć z miską zielonej sałaty, μαρουλοσαλάτα.

Kali oreksi!

2 komentarze:

  1. Cześć witam cię bardzo serdecznie w ten pochmurny majowy dzień znalazłam twój blog przez Instagrama także postanowiłam tutaj zerknąć i zostawić kilka słów jak to człowiek może się pomylić hahaha Na początku myślałam że są to krążki cebulowe i aż obejrzałam swoje usta to miałabym taką ochotę je zjeść a tutaj krążki z kałamarnicy Nigdy jeszcze nie jadłam i chyba nie odważyłabym się skosztować choć możliwe że gdybym nie wiedziała I gdyby ktoś takie podał to pewnie przez przypadek bym zjadła pozdrawiam cię bardzo serdecznie Życzę przyjemnego dnia i przesyłam mnóstwo pozytywnej energii dla ciebie i twoich bliskich 🍀

    💁 odnowionaja.blogspot.com

    Zapraszam Cię serdecznie na bloga swej Przyjaciółki Agnieszki , która chwyta piękne chwile w swój obiektyw , ale również pisze życiowe przesłania z serca dla drugiego człowieka .

    Pozdrawiam serdecznie Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt pozory mylą :) Mam jednak nadzieję, że wśród innych przepisów znajdziesz coś dla siebie. Również życzę Ci miłego dnia, a na blog chętnie zaglądnę w wolnej chwili. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń