środa, 2 maja 2018

Ciasto cytrynowe z oliwą

Podzielę się z wami dzisiaj przepisem na ciasto, które przygotowałam wczoraj, na majowy, ciepły dzień. Upieczone, pokroiliśmy na kawałki i zabraliśmy ze sobą na piknik, bo jest to ciasto, które sie nie psuje, jest bardzo szybkie i proste do przygotowania oraz idealne do przechowywania.

ciasto cytrynowe z oliwą

Ciasto cytrynowe (gr. κέικ λαδολέμονο) jest bardzo łatwy, bo ucierany. Nie należy do ciast syropiastych, jakie znamy z Grecji, lecz mimo to nie jest suche, lecz wilgotne. Sprawia to spory
dodatek oliwy, a także sok cytrynowy. Ciasto to można przygotowywać przez cały rok, gdyż potrzebne składniki są dostępne o każdej porze roku.





Z podanych poniżej proporcji otrzymacie jedną blaszkę, typu keksówka o długości 25 cm.

Składniki:
  • 200 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki sody
  • 3 cytryny (skórka i sok)
  • 3 duże jajka
  • 50 ml mleka
  • 160 ml oliwy
  • cukier puder do posypania

 Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Przygotowujemy pozostałe składniki.



W misce miksera mieszamy jajka z cukrem i skórką cytrynową. Dodajemy mleko, oliwę i nadal miksujemy. Potem zmniejszamy obroty i dodajemy do łyżce mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Pod koniec wlewamy sok cytrynowy wymieszany z sodą. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, po czym wlewamy o keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.




Ciasto wsuwamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 50-60 minut.


Upieczone i przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.




Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz