Wielkanocny grecki chlebek

Wielkanocna bułka (πασχαλιάτικο τσουρέκι), zwana popularnie tsoureki, to rodzaj słodkiego chleba, lub raczej drożdżowej bułki, podobnej do polskiej chałki. Może być bez nadzienia lub nadziewana dżemem, masą czekoladową lub orzechowo-bakaliową. Wierzch tsoureki zdobią czerwone, wielkanocne jajka, w ilości odpowiedniej do kształtu i wielkości chlebka.

πασχαλιάτικο τσουρέκι

Niekiedy wierzch pokrywa się lukrem, polewą czekoladową, a najczęściej płatkami migdałowymi lub pozostawia bez niczego, po uprzednim posmarowaniu rozbełtanym jajkiem przed pieczeniem. Chlebek ten stanowi ozdobę świątecznego stołu i jest podczas świątecznego śniadania dzielony pomiędzy domowników.
Tsoureki jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego bez problemu można go wykonać w domu i podarować znajomemu, jako oryginalny i smaczny prezent wielkanocny.





Składniki:

  • 1200 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 jajek
  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżeczka skórki pomarańczowej
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka machlepi
  • 1 jajko
  • czerwone jajka

Gotujemy machlepi ze szklanką wody przez 2-3 minuty. Następnie osączamy, zatrzymując filiżankę do kawy wody spod gotowania. Do miski dajemy letnie mleko, pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki mąki i mieszamy na masę. Odstawiamy, aż podwoi swoją objętość.

 

Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, sól, starą skórkę pomarańczową, stopione masło, cukier, jajka i wodę spod machlepi oraz zaczyn. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

 
 
 

Zagniatamy ponownie i formujemy tsoureki, okrągłe lub podłużne. Układamy po jednym czerwonym jajku do okrągłych lub 2,3, 4 jajka do podłużnych.

 

Układamy je na wysmarowanej masłem blaszce i odstawiamy, by podrosły. Smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy płatkami migdałowymi.


Pieczemy w temperaturze 200 stopni, przez 30-35 minut. Odstawiamy do przestudzenia.

 

Καλή όρεξη και Καλό Πάσχα!