poniedziałek, 2 kwietnia 2018

Tradycyjny wiejski chleb

Chleb pieczony na greckich wsiach jest przeważnie chlebem ciemnym, na zakwasie. Jest to chleb ciężki, sycący i zachowujący świeżość, nawet do tygodnia. Taki rodzaj chleba rozdają też w kościele.
Taki tradycyjnie wypiekają co sobotę babcie, we wsi, gdzie mieszkam. Nie ma on nic wspólnego z miękkimi bułeczkami lub pszenną weką. To chleb, który piecze się przez cały rok i który towarzyszył mieszkańcom od zawsze.

wiejski chleb

Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali zakwasu. Możemy go przygotować samodzielnie,
ale trwa to zwykle około tygodnia. Można też poprosić w piekarni o trochę zakwasu. Nie powinno być z tym problemu. Składniki wystarczają do przygotowania dwóch bochenków chleba o średnicy 28 centymetrów.



Składniki ciasta:
  • 1,5 kg mąki żytniej
  • 50 g gotowego zakwasu
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 łyżka soli

Pieczenie zaczynamy od zrobienia starteru z pół kilograma mąki, 1 szklanki wody oraz z zakwasu. Mieszamy wszystko dobrze i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, do następnego dnia, najlepiej przykryte ściereczką.

Starter po nastawieniu
... i po 12 godzinach
Następnego dnia przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, dodajemy szklankę letniej wody, przygotowany poprzedniego dnia starter, sól oraz oliwę. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto na chleb.

 

Okrągłą blaszkę wysypujemy mąką i wkładamy tam nasze ciasto chlebowe. Rozkładamy po powierzchni blaszki, lekko nacinamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.


W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik. Przed samym włożeniem do piekarnika obsypujemy chleb z wierzchu mąką i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 10 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 50 minut.


Upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postukamy go od spodu. Studzimy go na kratce. Taki chleb na zakwasie zachowuje świeżość do kilku dni.

 

Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz