Lachanodolmades z kremem cytrynowym

Lachanodolmades są to gołąbki z kapusty, podobne do tych jakie znamy z polskich przepisów. Ich największą różnica jest ich rozmiar, gdyż greckie gołąbki są malutkie. Farsz do lachanodolmades również różni się zależnie od regionu i okoliczności.


Można spotkać farsz czysto mięsny, jarski lub mieszany. Jeżeli jest to farsz mięsny wówczas może to być jagnięcina, kozina lub wołowina. W farszach bezmięsnych wykorzystuje się ryż lub kaszę bulgur.
Niekiedy, zwłaszcza w farszach mieszanych lub jarskich pojawia się starta marchewka lub zielenina w postaci kopru, zielonej cebulki lub zielonej pietruszki. Spotkać można również farsz prosty z samego ryżu lub z dodatkiem rodzynek.
Gołąbki te podaje się polane kremem cytrynowym lub gotowane z sosem jajeczno-cytrynowym, zwanym avgolemono (αυγολέμονο). Przepis na ten sos znajduje się przy przepisie na frikase z cielęciny.





Składniki:
  • 1 kapusta około 1,5 kg
  • 1 duża cebula posiekana
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 500 g mielonego mięsa
  • 1 marchewka starta (opcjonalnie)
  • Garść zieleniny (opcjonalnie)
  • Starty miąższ pomidora
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Krem cytrynowy:

  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • pieprz

Kapustę obgotowujemy w osolonej wodzie, oddzielamy liście, studzimy i kroimy na mniejsze części. W zależności od wielkości liści kapuścianych przecinamy je na pół, a nawet na ćwiartki.
Ryż mieszamy z mięsem, miąższem pomidora, z przyprawami i z innymi dodatkami. Nakładamy go po łyżeczce na liście kapusty i zwijamy jak gołąbki. Układamy na liściach kapusty, warstwami. Zalewamy szklanką wody i oliwą (Greczynki dają nawet 1 szklankę oliwy), przykrywamy pozostałymi liśćmi, obciążamy talerzykiem i gotujemy na wolnym ogniu około godziny.



Przygotowujemy krem cytrynowy. W tym celu na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Gdy jest gotowa powoli wlewamy bulion, mieszając cały czas, aby nie było grudek. Po około 2-3 minutach dolewamy sok z cytryny i przyprawy, po czym jeszcze chwilę mieszamy. Gotowym sosem polewamy gołąbki.

Kali oreksi!