poniedziałek, 1 stycznia 2018

Vasilopita Politiki - ciasto noworoczne

Vasilopita, czyli greckie ciasto noworoczne może przybierać różne formy, w zależności od regionu w jakim jest przygotowywana. Niekiedy jest to pita z mięsem lub z porami, jednak najczęściej przyjmuje formę klasyczną ciasta, przypominającego piaskowe lub biszkopt.


Ciasto to zawsze jest bogato zdobione i zawiera flouri (φλουρί), czyli pieniążek na szczęście.
Vasilopita może też przyjmować formę ciasta drożdżowego, podobnego do tsoureki, czyli greckiej chałki. Ciasto takie często przygotowywało się na wsiach i nazywane było przez babcie tsourekovasilopita (τσουρεκοβασιλόπιτα). Częściej bywa jednak znane pod nazwą Vasilopita Politiki (Βασιλόπιτα Πολίτικη) i często spotykane w handlu. Jest jednak bardzo łatwe do przygotowania i nic nie stoi na przeszkodzie, aby upiec ją samodzielnie.



Składniki:
  • 550 g mąki na tsourekia
  • 40 g świeżych drożdży
  • 120 g stopionego masła
  • 130 g letniego mleka
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka ouzo (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki machlepi (jak nie macie to pomińcie)
  • ½ łyżeczki skórki cytrynowej
  • sok z 1 cytryny
  • szczypta soli

Dodatkowo:
  • żółtko do posmarowania
  • cukier puder do obsypania gotowego ciasta
  • trochę kakao do zrobienia napisu
  • trochę płatków migdałowych
  • inne dodatki do ozdoby (według uznania)
  • flouri



W misce rozetrzyj drożdże z 1 łyżką cukru i letnim mlekiem. Dodaj 3-4 łyżki mąki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.

W misce miksera wymieszaj stopione masło, cukier, sól, ouzo, machlepi i mieszaj przez 5 minut. Następnie dodaj po jednym jajku, każde kolejne dobrze rozcierając, a na końcu rozczyn z drożdży.
Mieszamy przez minutę, po czym dodajemy mąkę, po jednej łyżce, tak by otrzymać miękkie ciasto, które przekładamy do dużej miski i dodajemy pozostałą mąkę.


Ugniatamy ciasto, aż będzie gładkie i lśniące.
Następnie umieszczamy ciasto w misce pod przykryciem, aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość, na co potrzeba godzinę lub nieco dłużej.




Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej blaszki o średnicy 28 centymetrów. W środku umieszczamy monetę. Trochę ciasta odkładamy, aby zrobić z nich numer. Pozostawiamy na pół godziny do ponownego wyrośnięcia.


Do odłożonego ciasta wgniatamy kakao, kawę (rozpuszczone w odrobinie wody) lub barwnik i toczymy cyferki lub inne ozdoby, które umieszczamy na powierzchni ciasta.
Ciasto smarujemy żółtkiem wymieszanym z odrobiną wody, obsypujemy na krawędziach płatkami migdałowymi i wsuwamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.




Powodzenia i dobrego roku!

Καλή επιτυχία και καλή χρονιά!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz