Karydopita, czyli ciasto orzechowe

Karydopita to greckie ciasto orzechowe, tradycyjnie przygotowywane bez mąki i nasączone słodkim, aromatycznym syropem. Mąkę zastępuje się galetą, czyli startymi herbatnikami, sucharkami lub bułka tartą. Niekiedy zamiast tego dodaje się semolinę.

karydopita, ciasto orzechowe

Do najczęstszych przypraw należą cynamon, goździki, rzadziej wanilia. Tradycyjnie używa się
orzechów włoskich, drobno zmielonych lub grubiej posiekanych, w zależności o osobistych preferencji. Rolę spulchniacza w cieście pełnią ubite białka, dlatego nie ma potrzeby dodawania proszku do pieczenia, ani sody.



Karydopita to ciasto, które można przygotować na deser o każdej porze roku, jednak tradycyjnie podaje się ją na Boże Narodzenie. Ciasto można ozdobić połówkami orzechów.

Składniki:
  • 10 jajek
  • 10 łyżek tartej bułki
  • 10 łyżek drobnego cukru
  • 10 łyżek orzechów włoskich posiekanych lub zmiksowanych
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki goździków mielonych
  • ½ szklanki koniaku

Składniki syropu:
  • 3 szklanki cukru
  • 3 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny

Rozdzielamy żółtka jaj od białek. Żółtka ubijamy z cukrem do białości. W drugiej misce ubijamy białka na sztywno.



Orzechy włoskie obieramy i rozdrabniamy. Do ubitych żółtek dosypujemy tartą bułkę, cynamon, goździki i koniak i mieszamy. Następnie dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.



Masę wylewamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną skrobią blachę i pieczemy w 180 stopniach, przez 45 minut, na środkowej półce.




Przygotowujemy syrop, gotując przez 10 minut wodę z cukrem, pod koniec dodajemy cytrynę.
Ciepłe ciasto zalewamy gorącym syropem.


Pozostawiamy ciasto, by nasiąkło syropem. Ja zostawiam go na noc. Następnie wyciągamy go z blaszki i odwracamy.


Kali oreksi!