Fasola Gigant z kiełbasą zapiekana w piecu

Fasola Jaś, zwana w Grecji gigantes, wykorzystywana jest w całej gamie jarskich oraz mieszanych posiłków. Duszona, pieczona, w zupie czy w formie puree zawsze jednakowo smaczna.

Fasola Jaś zapiekana z kiełbasą

Dzisiejsza propozycja to klasyczne danie, mające kilka odmian regionalnych. Często zapiekana z
sosem pomidorowym, rzadziej w wersji, która poniższej, czyli jako φασόλια γιγαντες με λουκάνικο στο φούρνο.



Składniki:
  • 200 g fasoli Gigant (typu Jaś)
  • 200 g kiełbasy
  • 2 duże ząbki czosnku
  • skórka z ćwiartki pomarańczy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • Sok z dużej pomarańczy
  • 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 150 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Fasolę moczymy w wodzie co najmniej 8 godzin, a najlepiej cała noc. Następnego dnia odsączamy ją, zalewamy świeżą, osoloną wodą i gotujemy 20 minut. Potem wodę odlewamy, zalewamy świeżą i gotujemy do miękkości.



Z pomarańczy wyciskamy sok. Skórkę pomarańczową parzymy wrzątkiem i kroimy na cienkie paseczki. Obieramy i siekamy czosnek oraz obieramy z igiełek rozmaryn.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i smażymy na nim skórkę pomarańczową, czosnek, cynamon, tymianek i rozmaryn. Następnie dodajemy do przypraw pokrojone w plasterki kiełbaski i smażymy całość 2-3 minuty.


W naczyniu do zapiekania wykładamy fasolę. Na wierzch wykładamy kiełbasę z przyprawami. Całość solimy, obsypujemy pieprzem oraz polewamy sokiem z pomarańczy i pozostała oliwą.


Pieczemy w piecu 30-40 minut. Posypujemy posiekaną zielona pietruszką.



Kali oreksi!