środa, 16 sierpnia 2017

Zielona sałata z figami

Lato lubi sałatki, a ponieważ sezon figowy jeszcze się nie zakończył, to dzisiaj będzie szybka, prosta


i łagodna letnia sałatka z dodatkiem owoców. Wystarczy sałata lub kilka jej rodzajów, parę fig, trochę sera i sos winegret i mamy smaczną sałatkę idealną na przekąskę.

Składniki:

  • 1 sałata strzępiasta
  • 1 sałata iceberg
  • 150 g sera feta
  • Kilka fig (według uznania)



Składniki sosu:
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • 6 łyżek oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowujemy składniki. Sałaty myjemy, suszymy i rozdrabniamy na kawałki. Przygotowujemy sos z oliwy, octu, miodu i przypraw. Sosem polewamy sałaty i mieszamy. Ser feta kruszymy i dodajemy do sałaty. Obieramy figi i kroimy na ćwiartki, po czym dodajemy do sałatki. Wszystko razem delikatnie mieszamy i podajemy.

 
 
 


Kali oreksi!

2 komentarze:

  1. nigdy nie obieram fig; chętnie zjadłabym takiej sałatki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niekiedy obieram, a niekiedy nie. To zależy od gatunku, który akurat mam. Pozdrawiam :)

      Usuń