czwartek, 10 sierpnia 2017

Fasola z wieprzowiną po grecku

Dzisiejsza potrawa pochodzi z wioski Siana, na wyspie Rodos. Jest to górska wioska znana z tradycyjnych produktów, z miodu i z soumy, czyli rodyjskiego alkoholu z wytłoczyn winogronowych. Poza tym znana jest z tradycyjnej kuchni, w której królują solidne dania.

fasola z wieprzowiną

Jednym z takich jest Λόπια με χοιρινό (czyt. Lopia me xirino), czyli fasola z wieprzowiną. W
lokalnym dialekcie lopia to określenie na białą fasolę. Z wieprzowiny tradycyjnie używa się łopatki, lecz można zastąpić ją karkówką. Początkowo danie przygotowywało się w piecu chlebowym, niestety nam musi wystarczyć zwykły piekarnik. Cóż, postęp...



Składniki:

  • 500 g fasoli średniej białej
  • 1 kubek sosu pomidorowego
  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku pokrojone
  • 2 pokrojone marchewki
  • 1 pęczek zielonej pietruszki (posiekanej)
  • 3 starte pomidory
  • ½ kubka oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Fasolę moczymy dzień wcześniej. Następnego dnia do brytfanki do zapiekania wrzucamy fasolę, pokrojone w grubą kostkę mięso, starte pomidory, czosnek i pozostałe składniki. Mieszamy i dolewamy wody, tyle by wszystko przykryła Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez około 3 godziny.













Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz