piątek, 7 lipca 2017

Pita na słodko z białym serem

Pity, czyli placki z ciasta fyllo faszerujemy różnymi nadzieniami, najczęściej słonymi. Najbardziej popularną jest spanakopita, czyli placek ze szpinakiem, ale mamy również pity z porami, z hortą, avgopitę, z jajkami, kreatopitę z mięsem i wiele innych.

tiropita

Jeżeli mamy ochotę na farsz słodki, też nie ma problemu. Do moich ulubionych i praktykowanych od
lat farszy należy ten z białego sera, czyli greckiego anthotiro. Farsz jest bardzo prosty, przygotowanie pity również i jest ona bardzo lubianą przez dzieci potrawą, którą można potraktować nawet, jako deser.





Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta fyllo (400 g)
  • 1 kg białego sera
  • 8 jajek
  • 300 ml mleka
  • Cukru według uznania (daję 8 łyżek)
  • Roztopione masło 125 g

Ciasto rozmrażamy. Przygotowujemy farsz, mieszając w misce pokruszony ser, mleko, rozbełtane, jaka i cukier. Na wysmarowaną masłem blaszkę wykładamy 3 arkusze ciasta fyllo, każdy smarując stopiony masłem. Następnie na przemian dajemy farsz serowy, który przykrywamy kolejnymi płatami ciasta. Na koniec wykładamy ostatnie dwa arkusze ciasta, smarujemy je stopionym masłem i nacinamy w kwadraty.






Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około godziny. Gdy wierzch pity się zarumieni, wówczas jest gotowa.




Spożywamy po lekkim przestudzeni, ale smaczna jest również podawana na zimno.


Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz