Ciecierzyca z ryżem, czyli rewithorizo

Rewithorizo (ρεβιθόρυζο), czyli ciecierzyca z ryżem to danie z okolic Lindos. Można ją tez spotkać w sąsiednim Pefkos. Jest to proste danie tradycyjne, przygotowywane przez gospodynie przez cały rok.

ciecierzyca z ryżem

Do przygotowania tej potrawy nie trzeba skomplikowanych ani drogich składników, a jedynie trochę czasu. Nie potrzeba również specjalnych umiejętności, gdyż z powodzeniem ugotuje to nawet „niedzielna” kucharka.


 
Składniki:
  • 1 kg kości wołowych
  • 400 g ciecierzycy
  • 120 g ryżu
  • 1 starty pomidor
  • 100 g masła
  • Sól
  • Pieprz

Ciecierzycę zamaczamy na noc przed przygotowywaniem potrawy. Z kości gotujemy wywar w dużej ilości wody i przecedzamy go, a wywarze mięsnym gotujemy ciecierzycę.
Dodajemy starty pomidor i przyprawy. Sprawdzamy miękkość, a gdy jest już miękka, wówczas dosypujemy ryż i gotujemy wszystko razem, aż ryż się ugotuje i częściowo wchłonie wodę. Masło topimy na patelni i polewamy nim gotowe danie.
Podajemy z pieczywem. Smakuje również z dodatkiem fety.





Kali oreksi!