Klasyczne pastisio

Pastisio (παστίτσιο) to klasyczna grecka zapiekanka makaronowa, której podstawę stanowi specjalny makaron, mięsny sos, najczęściej z wołowiny, cielęciny lub jagnięciny, z dodatkiem pomidorów oraz warstwa sosu beszamelowego.

pastisio

Danie to stanowi samodzielne, pełnowartościowe danie obiadowe, podawane często z dodatkiem
sałatki. Istnieją różne wariacje na temat pastisio, z dodatkiem warzyw, które upodobnia je bardzie do musaka. Jednak klasyka, równa się prostota, czyli to, co znajdziecie poniżej.



Składniki:
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 500 g makaron pastisio
  • 2 cebule posiekane
  • 3 duże pomidory starte na tarce
  • 2 szklanki startego sera Graviera (ewentualnie Cheddar)
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • ½ szklanki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • Sól
  • Czerwona papryka ostra
  • Czarny pieprz
  • Gałka muszkatołowa (szczypta)
  • Starte goździki (szczypta)
  • Oregano (według uznania)
  • Ziele angielskie
  • Laska cynamonu

Na sos beszamelowy:

  • 125 g masła
  • 100 g mąki
  • 1 litr mleka
  • 1-2 żółtka (opcjonalnie)
  • 40 g startego parmezanu (opcjonalnie)

Podsmażamy posiekaną cebulę na oliwie i dusimy do chwili, aż cebula stanie się szklista. Następnie dodajemy mięso, rozdrabniając go tak, by nie było grudek. Całość zalewamy czerwonym winem i dusimy, do momentu, aż wino wyparuje. Wówczas dodajemy starte pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, sól, pieprz, startą gałkę muszkatołową, ziele angielskie, oregano, czerwoną paprykę, cynamon i goździki. Dusimy do momentu, w którym pozbędziemy się większości płynów (około 20 minut).

 
 

Przygotowujemy beszamel według przepisu umieszczonego TUTAJ.

 
 
 

Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu, czyli od 7 do 9 minut. Następnie odcedzamy. Do wysmarowanego oliwą naczynia wykładamy makaron i mieszamy z mieszaniną bitego jajka z roztopiony masłem. Posypujemy połową sera.

 

Na wierzch wykładamy mięso mielone, a na wierzch beszamel i posypujemy odrobiną sera.

 
 

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 45 minut lub do uzyskania ładnego, rumianego koloru wierzchniej warstwy.

 

Po upieczeniu pozostawiamy na około 30 minut, by zapiekanka się ustabilizowała. Inaczej podczas krojenia będzie się rozsypywać.

Kali oreksi!