sobota, 17 czerwca 2017

Klasyczna musaka z bakłażanem

Musaka to rodzaj zapiekanki warzywno-mięsnej, która stanowi wręcz kulinarny symbol Grecji. Muska może być z bakłażanem, z cukinią, z ziemniakami lub mieszane cukiniowo-bałażanowa lub

musaka

bakłażanowo-ziemniaczana. Jednak musakę z bakłażanem (μουσακάς με μελιτζάνες) uważa się za klasykę i dlatego taki przepis podaję poniżej.



Składniki:

  • 1 kg bakłażanów
  • 1 kg wołowiny  
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 dojrzałe pomidory, starte na tarce
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 40 g sera Graviera
  • Cynamon
  • Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa
  • Sól
  • Pieprz

Na sos beszamelowy:
  • 1 litr mleka
  • 100 g mąki
  • 125 g masła
  • 40g startego sera Graviera (można zastąpić go parmezanem)
  • 1-2 żółtka (opcjonalnie)
  • sól
  • Gałka muszkatołowa

Bakłażany myjemy, obieramy w paski i kroimy w jednocentymetrowe plastry, które solimy i odstawiamy żeby puściły sok, na około 20 minut. Następnie przepłukujemy go pod zimną wodą i osuszamy. Poukładać na blasze, posmarować olejem i upiec z dwóch stron na rumiano. Można ewentualnie usmażyć bakłażana na oliwie lub zgrillować.

 

Ścieramy pomidory. Bierzemy dwie łyżki oliwy rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, aby zmiękły. Wtedy dodajemy mięso, mieszamy i smażymy do lekkiego zrumienienia. Dodajemy starte na tarce pomidory, wino i przyprawy. Dusimy przez pół godziny.
Do miseczek żaroodpornych nakładamy warstwę z połowy bakłażanów, następnie rozkładamy mięso i drugą połowę bakłażanów.

 
 
 
 

Przygotowujemy sos beszamelowy według przepisu TUTAJ i rozprowadzamy go na warstwie bakłażanów. Posypujemy pozostałym serem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 45 minut.

 
 

Kali oreksi!

5 komentarzy:

  1. Mmm kocham musakę!:)
    https://julias-cooking.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czasami robię musakę. To smaczne danie i łatwo się podaje na stół. W przepisie jest-bakłażany obrać w paski. Co to dokładnie znaczy ?
    Świetny blog z dużą ilością informacji.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :) Zwykle obieram bakłażana nie całego, tylko przycinamy skórkę na przemian w paski. Pasek skórki i pasek bez skórki. Nie można obrać go całego, bo rozleci się. Można za to pozostawić całą skórkę.
      Jak pisałam, to odruchowo podałam tak jak się nauczyłam i jak sama robię, ale nie jest to konieczne ;)

      Usuń