niedziela, 11 czerwca 2017

Cukinia z jajkami, czyli κολοκυθάκια με αυγά

Cukinia smażona z jajkami to propozycja śniadaniowa z wyspy Kos. Wśród bogatego menu śniadaniowego znajdziecie właśnie to niepozorne danie, składające się z duszonej cukinii i jajek.

cukinia duszona z jajkami

Danie proste, ale smaczne i warte wypróbowania.
Kto chętny niech czyta dalej...



Składniki: (na porcję)
  • 2 Cukinie
  • 2 jajka
  • Oliwa
  • Sól

Cukinie bez obierania kroi się na cienkie plasterki. Można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ja pokroiłam. Następnie solimy je i odstawiamy na chwilę.



Na patelni umieszczamy cukinię i dolewamy odrobinę wody, dusimy do momentu, aż cukinia zaabsorbuje wodę.


Wówczas dolewamy trochę oliwy, a gdy rozgrzeje się wbijamy jajka i smażymy mieszając, aż się zetną.


Spożywamy na ciepło.



Kali oreksi!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz