środa, 3 maja 2017

Placuszki z kalafiora, czyli pitaroudia apo kounoupidi

O rodyjskich placuszkach, zwanych tutaj pitaroudia pisałam już nieraz. Ostatnio, przy okazji placuszków z ciecierzycy, który to przepis znajdziecie TUTAJ.

placki z kalafiora

Tam znajdziecie też odnośniki do innych warzywnych placuszków, a dzisiaj czas na placuszki z
kalafiora (Πιταρούδια από κουνουπίδι), które są daniem charakterystycznym dla wioski Kremasti, na wyspie Rodos, rzecz jasna.
Placuszki te są banalnie proste do przygotowania, więc by nie przedłużać, zapraszam.




Składniki:
  • 1 kilo kalafiora
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki mąki
  • 1 cebula starta na tarce
  • Pęczek świeżego koperku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa do smażenia

Kalafior gotujemy w osolonej wodzie, a ugotowany dobrze osączamy, wkładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy startą cebulę, posiekany koperek, jajko, mąkę i przyprawy. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej placuszki. Najlepiej masę na placuszki nabierać dużą łyżką i smażyć pod przykryciem. Gdy są zrumienione z oby stron, wówczas podajemy. Najlepsze są na ciepło, ale i na zimno jadalne.

 
 
 

2 komentarze:

  1. Zapewniam, że smakuje o niebo lepiej, niż wygląda ;)
    Nawet mój mięsożerny mąż pochłonął kilka, a jak dla mnie to najlepsza rekomendacja :D

    OdpowiedzUsuń