Pieczone cukinie, czyli psita kolothitakia

Pieczone cukinie, czyli psita kolothitakia (ψητά κολοκυθάκια) to typowo sezonowe danie. Świeże cukinie wypełnione warzywnym farszem i przykryte poduszeczką z serowego sosu, to aromatyczne, smaczne i nietuzinkowe danie.

Pieczone cukinie, czyli psita kolothitakia (ψητά κολοκυθάκια)

Przygotowuje się go bardzo szybko, gdyż wraz z pieczeniem w niecałą godzinę, poziom trudności,
jak dla początkującego kucharza, a kaloryczność jednej porcji to tylko 300 kalorii.



Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 średnie cukinie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula posiekana drobno
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 2 łyżki posiekanej mięty
  • 100 g sera graviera (startego)
  • 4 łyżki śmietany
  • Sól
  • Pieprz
  • Chili w proszku

Cukinie myjemy, odcinamy z nich końce i przecinamy je wzdłuż. Każdą z nich wydrążamy, a farsz kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy, podobnie miętę (ja skorzystałam z wcześniej zamrożonej). Śmietanę mieszamy z połową startego sera.


Rozgrzewamy oliwę i smażymy cebulę, czosnek oraz środki cukinii. Dodajemy miętę, mieszamy wszystko razem i odstawiamy do przestudzenia.


Połówki cukinii faszerujemy przesmażonymi warzywami.


Wierzch pokrywamy mieszaniną śmietany z serem.


Posypujemy pozostałym serem, oprószamy chili i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25-30 minut, aż się zrumienią. Podajemy na gorąco.

 

Kali oreksi!