Keftedakia mogą być
podawane jednakowo jako przystawka do wina, piwa lub ouzo, lub jako
przekąska o każdej porze dnia. Można podawać ją na imprezach,
spotkaniach rodzinnych, w bufecie. Podajemy je same albo z dodatkami.
Co kto woli i jak lubi. Z sałatką, chlebem, pieczonymi ziemniakami oraz z wszelkimi sosami na bazie jogurtu, w tym z tzatziki.
Jeżeli myślimy podać keftedakia na obiad, to wystarczy zrobić sos, jak w przepisie na keftedakia w sosie pomidorowym lub sos czosnkowy i podawać z makaronem. Obiad w kilka chwil.
Do keftedakia pasują zioła suszone oregano, świeża pietruszka oraz świeża mięta. Przygotować możemy je z jednego rodzaju mięsa lub z kombinacji różnych mięs. Co do sposobu panierowania też jest kilka szkół. Najpopularniejsze jest otaczanie w mące, gdyż tworzy chrupiącą, ładnie przypieczoną skórkę. Zdarza się jednak otaczanie w bułce tartej, mieszaninie mąki z bułką lub bez panierki.
Składniki:
W misce mieszamy ze sobą mięso, jajka, startą cebulę, czosnek, ocet, przyprawy i zioła. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, po czym przykrywamy ją i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Dobrym sposobem jest przygotowanie masy na keftedakia poprzedniego dnia.
Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości na jeden kęs. Każdy klopsik otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy na niej klopsiki. Smażymy przez kilka minut, z każdej strony, a następnie osączamy na papierze kuchenny i podajemy ciepłe z dodatkami.
Kali oreksi!
Co kto woli i jak lubi. Z sałatką, chlebem, pieczonymi ziemniakami oraz z wszelkimi sosami na bazie jogurtu, w tym z tzatziki.
Jeżeli myślimy podać keftedakia na obiad, to wystarczy zrobić sos, jak w przepisie na keftedakia w sosie pomidorowym lub sos czosnkowy i podawać z makaronem. Obiad w kilka chwil.
Do keftedakia pasują zioła suszone oregano, świeża pietruszka oraz świeża mięta. Przygotować możemy je z jednego rodzaju mięsa lub z kombinacji różnych mięs. Co do sposobu panierowania też jest kilka szkół. Najpopularniejsze jest otaczanie w mące, gdyż tworzy chrupiącą, ładnie przypieczoną skórkę. Zdarza się jednak otaczanie w bułce tartej, mieszaninie mąki z bułką lub bez panierki.
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 cebula starta na tarce
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki posiekanej świeżej pietruszki
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 jajka
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
- 1 szklanka mąki do otaczania
- oliwa do smażenia
W misce mieszamy ze sobą mięso, jajka, startą cebulę, czosnek, ocet, przyprawy i zioła. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, po czym przykrywamy ją i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Dobrym sposobem jest przygotowanie masy na keftedakia poprzedniego dnia.
Zwilżonymi dłońmi formujemy małe kuleczki, wielkości na jeden kęs. Każdy klopsik otaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy na niej klopsiki. Smażymy przez kilka minut, z każdej strony, a następnie osączamy na papierze kuchenny i podajemy ciepłe z dodatkami.
Kali oreksi!