Grecka zupa kalafiorowa z jogurtem

Zupa kalafiorowa z jogurtem (Σούπα με κουνουπίδι και γιαούρτι) to smaczna, aromatyczna i lekka zupa. Może być jedzona na ciepło lub jako chłodnik.

zupa kalafiorowa

O jej walorach decyduje dodatek ziół oraz gęstego, greckiego jogurtu. Przygotować ją może każdy,
nawet bez większego doświadczenia kuchennego. Jest to też zupa niemal ekspresowa, gdyż wliczając w to czas gotowania, przygotowanie jej nie powinno zająć więcej niż godzinę.


Składniki:
  • 1 kalafior średniej wielkości
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 200 ml jogurtu
  • Sól
  • Pieprz
  • Chilli w proszku

W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej drobno posiekaną cebulę, przez 2 minuty, aż będzie szklista. Wówczas wlewamy bulion i wsypujemy przyprawy (sól, pieprz, szałwię i tymianek) i pozostawiamy do zagotowania.


Kalafior obieramy, dzielimy na różyczki i płuczemy. Ziemniaki obieramy i kroimy w dowolną kostkę.

 

Do gotującego się bulionu wrzucamy warzywa, zmniejszamy dopływ ciepła i gotujemy przez pół godziny, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozlatujące się.


Gotową zupę miksujemy, dodajemy jogurt, ponownie mieszamy i podajemy. Przed podaniem możemy posypać sproszkowanym chili.

 

Kali oreksi!