Arakas laderos, czyli groszek w oliwie

Arakas laderos (Αρακάς λαδερός) to tradycyjny przepis na zielony groszek w oliwie. Jest to również bardzo prosta, tania i pyszna receptura na pełnowartościowy posiłek, w której używa się oliwy go gotowania. Natomiast arakas laderos kokinistos (gr. Αρακάς λαδερός κοκκινιστός) to groszek w oliwie oraz dodatkowo w sosie pomidorowym.

arakas laderos

Głównymi składnikami w arakas laderos jest zielony groszek, jednakowo świeży lub mrożony. Jest
on niskokaloryczny i niskotłuszczowy, zawiera ponadto witaminy A, C i E, mikroelementy, dużo błonnika oraz białka. Potrawę wzbogaca dodatek marchewki, bogatego źródła beta-karotenu. Potrawa zawiera też dobroczynne kwasy omega 3. Jest, więc nie tylko smaczna, ale i zdrowa.
Najczęściej podaje się ją jako danie wegetariańskie, lecz dopuszczalne jest przygotowanie arakas laderos z mięsem, drobiem lub podane w towarzystwie sera feta.



Składniki: (dla 4 osób)
  • 500 g zielonego groszku
  • ½ szklanki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 marchewki pokrojone w kostkę
  • 2 ziemniaki pocięte na ćwiartki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 starte pomidory
  • ½ wiązki posiekanego koperku
  • Sól
  • Pieprz

W garnku rozgrzewamy połowę oliwy, dodajmy groszek i pokrojone warzywa, oprócz koperku.


Smażymy przez 3 – 4 minuty, po czym solimy, doprawiamy pieprzem, wlewamy pozostałą oliwę, pomidory, koncentrat oraz wlewamy 2 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy płomień, przykrywamy i dusimy przez 35-40 minut.



Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy posiekany koperek. Podajemy na ciepło.


Kali oreksi!