poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Kebab po grecku

Dzisiaj danie mięsne, które tak naprawdę korzenie ma arabskie, ale jak wiele innych potraw trafiło do Grecji wraz z okupacją turecką i przyjęło się tak, że uznano je za swoje.


Tradycyjnie kebaby wykonane były z jagnięciny, która nie wysycha podczas pieczenia tak jak
wołowina. Dopuszczalne jest stosowanie mieszaniny jagnięciny z wołowiną. Danie przygotowuje się na grillu, jedna w warunkach domowych można zastąpić go grillem elektrycznym lub piekarnikiem.



Składniki:

  • 250 g mielonej wołowiny
  • 250 g mielonej jagnięciny
  • 2 starte cebule
  • 2 łyżki octu
  • ½ filiżanki oliwy
  • ½ filiżanki wody
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka grubej soli

Wszystkie składniki mieszamy w misce, aż będzie jednolitą masą. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Formujemy kebaby, czyli podłużne kotleciki.
Smażymy, na grillu przez 8-10 minut lub pieczemy w piekarniku przez około kwadrans.



Składniki sosu pomidorowego

  • 2 puszki pokrojone pomidory
  • ¼ szklanki oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • 1 laska cynamonu
  • Sól
  • Pieprz

W garnuszki smażymy na oliwie, drobno posiekaną cebulę, dopóki nie będzie szklista. Wówczas dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy i chwilkę smażymy. Dodajemy pomidory, zmniejszamy płomień i gotujemy powolutku, przez 30-45 minut. Sos powinien być gładki i gęsty, wtedy jest gotowy.


Upieczone kebaby podajemy w towarzystwie sosu pomidorowego i jogurtu. Dodatkiem powinny być placki pita. Niektórzy podają jeszcze z innymi sosami, z pieczona papryką lub sosem tzatziki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz