sobota, 25 marca 2017

Dorsz w cieście z sosem czosnkowym

Dorsz z sosem czosnkowym, czyli bakaliaros me skordalia, to klasyk, którego nie może zabraknąć 25 marca, na żadnym greckim stole. Sposobów jego podania jest wiele, podobnie, jak rodzajów skordalia. Tutaj podaję tylko jeden z nich, mój ulubiony.

dorsz z sosem czosnkowym

Wielki Post jest najstarszym, najdłuższym i najbardziej rygorystycznym okresem postu w Kościele Prawosławnym. Jednak nawet tutaj istnieją odstępstwa od postu. Kościół daje dyspensę na ryby, olej

i wino, trzykrotnie w ciągu Wielkiego Postu. Pierwszym wyjątkiem jest obchodzone 25 marca święto Zwiastowania. I właśnie w ten dzień tradycyjnie przygotowuje się rybę, najczęściej dorsza z sosem czosnkowym, skordalia.



Składniki:

  • 1,5 kg płatów z dorsza
  • 500 ml piwa
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka (ile weźmie)

Skordalia:
  • 2 kromki jasnego pieczywa
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 filiżanka orzechów lub migdałów
  • Sól
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny

Pastę skordalia możemy przygotować nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.
Orzechy ścieramy lub miksujemy na proszek. W blenderze umieszczamy miąższ chlebowy, oliwę, wyciśnięty czosnek, sól, cytrynę i starte orzechy lub migdały. Miksujemy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.

mielone orzechy
składniki do skordalia
skordalia

Rybę, kroimy na kawałki, a każdy kawałek doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do miski wlewamy piwo i dosypując mąki, do momentu uzyskania jednolitego ciasta o konsystencji śmietany.

ciasto piwne i kawałki surowej ryby
 

W cieście maczamy kawałki ryby w cieście i smażymy na rozgrzanej oliwie. Osączamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy z pastą skordalia.

bakaliaros me skordalia


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz