niedziela, 22 stycznia 2017

Sałatka z pomidorków koktajlowych

Szybka, smaczna sałatka dostępna o każdej porze roku. Idealnie komponuje się z mięsnymi dodatkami np. do drobiu. Może stanowić również samodzielną sałatkę. Przygotować można ją o każdej porze roku, gdyż produkty potrzebne do jej wykonania są dostępne przez cały czas.





 
Składniki:
  • 2 filiżanki pomidorków koktajlowych
  • ½ dużej cebuli
  • ½ filiżanki zielonych oliwek w plasterkach
  • 2 łyżki posiekanych listków oregano może być również bazylia)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka oliwy
  • Sól
  • Pieprz

Pomidorki myjemy i przecinamy na pół. Obraną cebulę siekamy. Oliwki osączamy z zalewy. Liście ziół siekamy. Wszystko wkładamy do jednej miski.
Przygotowujemy sos. Oliwę mieszamy z sokiem cytrynowym i startą skórką z cytryny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Mieszamy i polewamy nim sałatkę. Podajemy od razu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz