niedziela, 8 stycznia 2017

Sałata z fetą i sosem pomarańczowym

Okres zimowy nie zwalnia nas od jedzenia sałatek. Ta, którą proponuję poniżej należy do sałatek wielosezonowych i przygotować możemy ją możemy o dowolnej porze roku.


Przy jej przygotowaniu posiłkowałam się gotowymi sałatami dostępnymi w każdym markecie. Dodatek pomarańczy oprócz niezwykłego smaku, dostarczy witaminy C, zaś dodatek sera zapewni sytość oraz wzbogaci sałatkę o białko.
Użyte przeze mnie sałaty można zastąpić innymi lub listkami szpinaku.



Składniki sałatki:
  • 1 garść waleriany
  • 1 garść rukoli
  • 2 garście mieszanki sałat
  • 1 duża pomarańcza
  • 2 średnie pomidorki
  • 150g sera feta
  • Sól
  • Pieprz

Składniki sosu:
  • 100m soku z pomarańczy
  • 100ml oliwy
  • ½ łyżki miodu


Sałaty opłukane i wysuszone włożyć do miski. Pomarańczę obrać i pokroić na cząstki. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na kawałki. Ser feta pokruszyć na kawałki.
W dużej misce wymieszać wszystkie składniki, posolić i przyprawić pieprzem.
W małej miseczce przygotować sos. Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać miodu i oliwy. Dobrze wymieszać i polać nim sałatę.
Podawać jako dodatek lub samodzielny posiłek.


1 komentarz:

  1. Mmm pychotka!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń