Psiti feta, czyli feta z pieca

Feta pieczona w piecu to dość popularna przekąska. Sposób jej przygotowania może nieco się różnić zależnie od regionu, w którym się ją przyrządza. Poniższy sposób podpatrzyłam podczas pracy w tawernie i taki też sposób przedstawiam wam poniżej.


Jest to feta zapieczona w piecu z dodatkiem sosu ze świeżych pomidorów, dlatego najlepszym czasem na jej przygotowanie jest lato, kiedy mamy świeże, dojrzałe pomidory. Jeżeli mamy ochotę
przygotować ją w zimie lepiej wykorzystać pomidory krojone z puszki, które należy dobrze osączyć. Ważne by nie oszczędzać na pomidorach, gdyż obok fety, to właśnie one decydują o smaku potrawy.




Składniki: (dla 4 osób)
  • 4 plastry fety (po 100g każdy)
  • 3 dojrzałe świeże pomidory lub puszka krojonych
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 2 łyżki uprażonego sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • Sól
  • Pieprz
  • Oliwa

Fetę kroimy w plastry i układamy każdy plaster na osobnym kawałku folii aluminiowej. Posypujemy każdy plaster świeżo zmielonym pieprzem i polewamy oliwą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pozostawiamy na 10 minut w temperaturze 200 stopni.


W tym czasie przygotowujemy pomidory. Jeżeli dysponujemy świeżymi to parzymy i obieramy skórkę, a następnie kroimy na kawałki i pozostawiamy do osączenia. Jeżeli korzystamy z pomidorów krojonych w puszcze, to wystarczy jak umieścimy je na sitku, by dobrze ociekły.
Następnie pomidory wkładamy do miski i dodajemy po kolei posiekane świeże oregano, suszony tymianek, sól, cukier, paprykę, pieprz, dwie łyżki oliwy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy.


Wyciągamy fetę z pieca, odwijamy folię aluminiową i na każdy kawałek sera nakładamy po 1-2 łyżki sosu pomidorowego. Ponownie wsuwamy do pieca na kolejne 10 minut. Podajemy na ciepło.