sobota, 28 stycznia 2017

Fasolakia platia me kima, czyli zielona fasolka z mięsem mielonym

Zieloną fasolkę najlepiej przygotowywać, kiedy jest świeża. Jednak do tej potrawy nada się również mrożona. Najczęściej przygotowuje się ją w sosie pomidorowym, jako lekkie danie wegetariańskie.


Poniższa propozycja jest nieco cięższa i bardziej sycąca, gdyż zawiera dodatek mielonego mięsa wołowego. Przez to jest idealna na chłodniejsze pory roku.



Gdy chcemy dodatkowo odchudzić potrawę to zamiast mięsa wołowego możemy użyć mielonego drobiowego. Pomidory dodajemy świeże w letnie dni, w zimie możemy zastąpić pomidorami z puszki.

Składniki:
  • 1 kg zielonej fasolki płaskiej (może być mrożona)
  • ½ kg mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory świeże pokrojone lub ½ puszki pomidorów w zalewie
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 łyżka posiekanych świeżych liści tymianku lub 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól
  • Pieprz


W przypadku świeżej fasolki, myjemy ją i obcinamy końcówki. W przypadku mrożonej wystarczy ją odmrozić.
Do garnka wkładamy mięso i zalewamy jedną szklanką wody. Mieszamy drewnianą łyżką, rozbijając ewentualne grudki mięsa. Zmniejszamy ogień i dusimy do czasu, aż mięso wchłonie wodę.


Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Dolewamy oliwę, pomidory (pokrojone) oraz przyprawy. Mieszamy i zostawiamy do momentu wrzenia.


Do garnka z mięsem i sosem dodajemy fasolkę, dolewamy dwie szklanki wody i pozostawiamy na małym ogniu przez 40 minut, aż fasolka będzie miękka, a sos odparuje.


Podajemy na ciepło samo lub z pieczywem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz