wtorek, 6 grudnia 2016

Gyros kotopoulo, czyli gyros z kurczaka

Klasycznie gyros to mięso opiekane na specjalnych pionowym, obracanym rożnie, z promiennikami elektrycznymi lub gazowymi. Od sposobu pieczenia mięsa wzięła się nazwa gyros, czyli okrągły.


Gyros najczęściej przygotowywany jest z wieprzowiny, lecz coraz częściej spotkać można tez z baraniny, cielęciny lub kurczaka. Całkowita waga gyrosa zależy od rodzaju użytego mięsa i tak
dla wieprzowiny wynosi nawet do 120 kg, zaś dla kurczaka wacha się między 7, a 70 kg. Oczywiście w warunkach domowych nikt nie przygotowuje takich ilości, ani zwykle nie posiada pionowego grilla. Dlatego często domowego gyrosa przygotowuje się w piekarniku lub na patelni. I w taki właśnie sposób przygotowałam swojego.




Zanim przystąpimy do przygotowywania gyrosa musimy przygotować solankę, w której będzie się on moczył. Solanka powoduje, że mięso z kurczaka jest bardziej soczyste. Trzeba jedynie uważać na czas przetrzymywania mięsa w solance, a zależy to od jego wielkości. W przypadku mięsa na gyros wystarczy 20 minut do pół godziny.


Składniki solanki:

  • 500ml wody
  • 1,2 cytryny
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonej pietruszki
  • 1 łyżka miodu
  • 20g soli
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • ½ łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki solanki umieszczamy w garnku, dobrze mieszamy i gotujemy chwilę do rozpuszczenia się soli i miodu. Pozostawiamy do przestudzenia.


Możemy przystąpić do przygotowania potrawy. Co będziemy potrzebować?
  • 600g fileta z kurczaka
  • 300g solanki do drobiu
  • Oliwę
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w cienkie podłużne paseczki. Kawałki mięsa wkładamy do solanki na około pół godziny.
Następnie wyciągamy mięso z solanki, suszymy i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy 4-5 minut, obracając mięso, tak by usmażyło się ze wszystkich stron.
Usmażonego kurczaka wykładamy na talerz i podajemy z chlebkiem pita i sosem tzatziki lub z dodatkiem warzyw.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz