czwartek, 17 listopada 2016

Tzatziki, czyli sos czosnkowo-ogórkowy

W kuchni greckiej sos tzatziki to klasyczna przekąska lub przystawka do ouzo lub raki. Podawany do smażonych bakłażanów, grillowanych mięs oraz do ryby. Pasuje też do smażonych ziemniaków i cukinii. Tzatziki to również niezbędny składnik souvlaki me pita.


Sos ten ma tureckie korzenie i przypomina turecki sos tarator. Tajemnicą dobrze przygotowanego sosu jest
grecki jogurt, gęsty i odsączony oraz dobrze odciśnięty ogórek. Sos nie powinien, bowiem mieć zbyt rzadkiej konsystencji.




Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 500 jogurtu 10%
  • 4 ząbki czosnku (ilość oczywiście można zmienić, zgodnie z własnymi upodobaniami)
  • 2 łyżki oliwy
  • Łyżka octu winnego
  • Łyżka posiekanego koperku
  • Sól
  • Pieprz

Czosnek obrać, wycisnąć przez praskę i utrzeć z solą, dolać oliwy. Ogórka umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Nie ma potrzeby obierania go ze skórki. Posolić i odcisnąć nadmiar soku. W misce zmieszać jogurt, starty i odciśnięty ogórek oraz roztarty czosnek. Dodać ocet, posiekany zielony koperek, pieprz i ewentualnie jeszcze dosolić.
Odstawić na godzinę do lodówki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz