Wieprzowina z patelni

Wieprzowina z patelni (gr. Χοιρινή τηγανιά) to smaczna, pożywna przekąska, podawana do wina. Najczęściej towarzyszy jej tradycyjne pieczywo. To idealna zimowa mięsna przekąska, na południe lub wieczór. Można ją również podać do ryżu lub ewentualnie makaronu i sałatek, a następnie cieszyć się sycącym, rodzinnym posiłkiem. Jest to potrawa prosta do przygotowania.

Wieprzowina z patelni z winem


Ponadto jest tania i nieskomplikowana. Jedyne produkty, jakie tak naprawdę potrzebujesz to mięso
i wino. Cała reszta to drobiazg i dodatki. Wino najlepsze do wieprzowiny to czerwone, jednak tak
naprawdę możesz dodać takie, jakie masz: czerwone, różowe, a nawet białe. Poniższe proporcje wystarczą do przygotowania patelni dla dwóch bardzo głodnych osób lub dla czterech, o normalnych apetycie.




Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny pokrojonej w kostkę
  • 1 kieliszek wina
  • ½ filiżanki octu winnego
  • ½ filiżanki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano



Po umyciu mięsa i pokrojeniu go na średniej wielkości kawałki, wkładasz do miski, solisz i zalewasz octem. Odstawiasz przykryte do lodówki.



Na patelnię wrzucamy mięso razem z marynatą i smażymy, aż wyparuje płyn. Wówczas wlewamy oliwę, całość posypujemy oregano i smażymy, aż mięso się przyrumieni.




Następnie zalewamy mięso winem, zmniejszamy płomień i dusimy mięso przez 20 minut, aż wino wyparuje i pozostanie jedynie odrobina oliwy.


Podajemy od razu, najlepiej z winem, którego użyliśmy do przygotowania potrawy. Możemy również przechowywać patelnię w lodówce i podgrzać ją na małym ogniu przed podaniem.




Kali oreksi!