Bułeczki z serkiem Philadelphia

Bułeczki drożdżowe z serkiem Philadelphia (gr. Κουλούρια με Φιλαδέλφεια) niekiedy są zwijane w obręcz, a niekiedy mają podłużny kształt, przypominający flet i stąd tez ich nazwa (gr. φλογέρα Φιλαδέλφεια). Nadziewane są mieszaniną serka kremowego typu Philadelphia i sera Feta.

koulouria z serkiem Philadelphia

Nadziewać można je także szynką, oliwkami i pastą pomidorową, boczkiem i serkiem. Gotowe posypuje się sezamem lub czarnuszką. Przygotowanie ich nie jest skomplikowane, a stanowić mogą świetny pomysł na śniadanie lub jako przekąska, także do zabrania ze sobą, wychodząc z domu.




Składniki:
  • 500 g maki pszennej
  • 250 ml wody
  • 50 ml oliwy
  • 40 g świeżych drożdży
  • 10 g soli
  • 40 g cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g sezam
  • 200 g sera feta
  • 200 g serka kremowego typu Philadelphia

W misce mieszamy mąkę, wodę, drożdże, cukier, olej, sól, miód i robimy ciasto, które bardzo dobrze wyrabiamy, przez co najmniej 15 minut. Można to zrobić w maszynie.



Następnie odstawiamy ciasto, aby podrosło, a gdy podwoi swoją objętość wówczas zagniatamy je ponowni i dzielimy na 9 - 10 kawałków.



Przygotowujemy nadzienie, mieszając ze sobą serek kremowy z rozdrobnionym serem Feta.
Każdy kawałek rozwałkowujemy, układamy na środku mieszankę serów i składamy je jak krokiety. Pamiętajcie o dobrym zlepieniu końców ciasta, inaczej farsz ucieknie.





Zwinięte bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy po wierzchu wodą oraz posypujemy sezamem. Niektórzy moczą całe i otaczają w sezamie. Wasz wybór.


Blachę z bułeczkami wsuwamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut, do lekkiego zrumienienia.



Uwaga! Dobrze jest podczas pieczenia wstawić do piekarnika miseczkę z wodą, by bułki nie wysychały.

Kali oreksi!